20191027

Esittelyssä Google Me ja määräaikaishahmoGoogle Me on evm-sukuinen suomalainen puoliverinen, joka syntyi vuoden 2019 tammikuussa alun perin ihan tavalliseksi laatishevoseksi. Se oli ollut olemassa jo kuukausia ennen kuin huvikseni luonnostelin sille otsikkokuvan tai bannerin. Pelkästä bannerista se sitten lähti: Google Me sai persoonan ja lempinimen Ukko.

Vasta tänään Google Me sai nettisivut ja ensimmäisen kuvansa, joka on vieläkin vähän kesken. Olen hahmotellut sille omistajahahmon, mutta idea omistajasta ei ole vielä niin tarkka, että ryhtyisin kirjoittamaan hänestä esittelyä. Omistajan tarina ja taustat ovat kuitenkin tarkasti selvillä.

Google Me ei ole tarinahevonen, eikä se sellaiseksi taida muuttua. Aion kokeilla sen avulla jotain ihan uutta: kertakäyttöhahmoa. Google Me:n  omistajan tarina liittyy kokonaan ihmisten maailmaan, mutta aion kokeilla kertoa sen hevosen ja tallielämän kautta. Omistaja tulee todennäköisesti vaikuttamaan jollain tarinatallilla, mutta hänen ei ole tarkoitus jäädä sinne ikuisesti. Se tulee olemaan kokonainen, huolellisesti suunniteltu hahmo: ei siis kertakäyttöhahmo negatiivisessa merkityksessä. Sen elämä ei vain tule olemaan ikuista. (Kiinnostaako tarinoida yhdessä? Laita viestiä. En ole valinnut tallia vielä.)

Tarinahevosten ongelma on se, ettei tarinaa ole tarkoitus ikinä saattaa loppuun. Sen vuoksi hahmoilla ei ole selkeitä päämääriä muutoin kuin näennäisesti. (Hevosella saattaa ollakin, sillä hahmo voi aina vaihtaa hevosta.) Jos hahmot saavuttaisivat nimittäin korkeimman päämääränsä, tarina loppuisi. Se tekee hahmosta pitkän ajan kuluessa ajelehtijan ja teksteistä suurimmaksi osaksi fiilistelyä. (Pitkällä ajalla tarkoitan siis vaikka kymmentä vuotta: sen ikäinen on vanhin hahmoni, joka on ajelehtinut ja fiilistellyt jo pari vuotta. Nyt sen tarinassa on taas ryhtiä, koska olen päättänyt luopua siitäkin ja sen tarinan juoni kulkee nyt kohti hahmon loppua.) Google Me:n kanssa kokeilen, mitä tapahtuu, jos hahmonkin elinpäivät ovat luetut, käsikirjoitellut ja suunnitellut. Hahmon elämää ei kuitenkaan mitata kuukausissa, vaan varmaan vuosissa, ainakin parissa.

Suurin huoleni on, että joudun leikkimään yksin. Pelkään, ettei kukaan halua esimerkiksi hahmoaan minun hahmoni sydänystäväksi tai varsinkaan seurustelukumppaniksi tai perheenjäseneksi. Ainakin itse kiinnyn ihan hirvittävästi niihin hahmoihin, jotka ovat rakkaita minun hahmoilleni. Olisi rankkaa menettää esimerkiksi hahmon puoliso yllättäen. Vielä rankempaa voisi olla tietää varmasti, että niin tulee käymään. Toisaalta ehkä hahmon kuolema tai muuten pois kirjoittaminen on yhtäältä parempi vaihtoehto kuin se, että kirjoittaja vain lopettaa ja hahmo katoaa selittämättä. Niinhän yleensä käy: se on virtuaalihahmojen luonne. Hahmon  määräaikaisuus suojaisi vastakirjoittajia ainakin tältä, joten olisi siinä hyvätkin puolensa.

Katsotaan, mitä kokeilulleni käy. Itse odotan innolla juonellisempaa tarinakokeilua. Ideani voi olla susi jo syntyessään ja kiinnynkin hahmoon liikaa päästääkseni sen pois, tai sitten tässä voisi olla hyvä tapa tehdä yksittäisistä ihanista hepoista vähän muutakin kuin laatisheppoja.

Ei kommentteja: