20201029

Ihmisten nimet virtuaalihevosilla

 Tässä postauksessa käsittelen omia mielipiteitäni ihmisten nimien käyttämisestä virtuaalihevosilla. Postaus ei välttämättä ole yleisen mielipiteen mukainen, eikä se edusta esimerkiksi VRL:n tai minkään muun järjestön sääntöjä tai ohjeita. 

 Kun puhutaan ihmisten nimistä virtuaalihevosilla, minun tekee ensimmäisenä mieli tokaista, että olen aina vihannut niitä. Se ei kuitenkaan ole ihan täysin totta. En pidä ensimmäisestä saamastani mielleyhtymästä, mutta en kuitenkaan inhoa ihmisten nimien käyttämistä ylipäätään. Ihmisten nimiä voi käyttää hevosilla niin eri tavoilla.

Oikeiden olemassa olevien ihmisten nimet hevosilla
Näitä on näkynyt kauhukseni virtuaalimaailmassa aina, mutta enemmän aiemmin kuin nykyään. Olemassa olevien ihmisten nimien käyttäminen on aina tuntunut minusta epämukavalta ja nykyään se tuntuu suorastaan röyhkeältä. Tavallisen tallaajan mukaan nimeämisen koen ihan kiusaamisena ja sellaistakin on näkynyt. Julkkiksen mukaan nimeäminen ei aiheuta yhtä suurta inhoreaktiota, mutta en sellaistakaan hevosta esimerkiksi tahallani jalostukseen käyttäisi nimen takia.
Etunimi ja sukunimi -yhdistelmät ovat kamalimpia tästä kategoriasta. Lasken samaan ryhmään kuitenkin myös artistinimet, ja ainakin yksi artistinimeä kantava poni itsellänikin on ollut. Vieläkin olen sitä mieltä, että tämä macho artistinimi ponilla oli aika hauska idea, mutta en nimeäisi enää niin. Taidan olla sitä mieltä, että artisti omistaa nimensä siinä missä muunkin taiteensa. Henkilön oikea oma nimi taas on niin henkilökohtainen, että sitä on mielestäni rumaa käyttää toisesta tarkotteesta tahallaan.

Ihmisen etunimet hevosilla
Tämä on kategoria, johon suhtaudun varauksella. Jos joku antaa hevosen nimeksi Matti, se voi vieläkin tarkoittaa jotain ihan tiettyä Mattia, jota nimenantaja haluaa kiusata tai muistaa. Sitä ei kuitenkaan suuri yleisö tiedä! Kun oletetaan, että hevosia nimetään ihmisten etunimillä ihan vain nimeämisen vuoksi, etunimien käyttäminenhän on ihan jees. Niitä käytetään koirilla ja vaikka kesyrotillakin, eikä se haittaa ketään niin kauan kuin nimellä ei tehdä kiusaa.
On etunimiä, jotka eivät minun kielikorvani mukaan sovi ollenkaan eläimelle ja niitä, jotka sopivat. Voin kuvitella koirat (tai virtuaalihevosetkin) nimiltään Masa, Tapio ja Toivo, mutta en yhtäkään nimeltään Jouni! Muut ovat tästä tietenkin eri mieltä, mutta kun vastaan tulee mielestäni eläimelle kuulumaton ihmisnimi, kiinnitän siihen hieman negatiivista huomiota.
Toisaalta samaan aikaan vastaan voi tulla niin hienoja ja sopivia ihmisnimiä, että ne jäävät mieleeni ja ihailen niitä! Tällä hetkellä samoissa kisoissa kanssani on kilpaillut aina välillä poni tai hevonen nimeltään Ristikallion Rebekka. Sillä on kasvattajanimineen kaikkineen mielestäni upea nimi.

Keksittyjen ihmisten nimet hevosilla
Olen aina käyttänyt surutta keksittyjen ihmisten nimiä hevosilla! Viimeisimpänä minulla on ollut Suhina-Lempi. Miksei hevosta voisi nimetä Vaahteramäen Eemeliksi tai Weasley Twiniksi, jos haluaa? Kavahdan vieläkin etunimi ja sukunimi -yhdistelmiä niiden ihmismäisen muodon takia, mutta en oikeastaan muuta. En eiliseen asti.
Eilen luin loppuun ihanan kirjan, jossa on käytetty ihania ihmisnimiä! Ne ovat kauniita ja uniikkeja, ja ajattelin, että haluan etunimet heti hevosilleni. Aloin kuitenkin empiä. Näitä nimiä tuntuu väärältä käyttää. Ne ovat niin uniikkeja, että kirjoittaja on itse keksinyt ne, saanut niistä kirjan hahmojen keksittyyn kieleen sopivia ja saanut ne kuvastamaan kutakin hahmoa niiden omalla kielellä. En ole ikinä kuullut samanlaisia nimiä missään muualla, enkä ole nähnyt kenenkään toisen kirjailijan keksivän yhtä nerokkaita nimiä. Niiden käyttäminen tuntuisi varastamiselta myös siksi, että lukemani teos on tosi tuntematon. Jos hevoseni on Vaahteramäen Eemeli, kaikki tietävät varmasti, mihin teokseen ja kirjoittajaan viittaan. Jos taas otan nimet tästä uudesta, vasta muutaman ihmisen lukemasta teoksesta, muut harrastajat luulevat, että olen itse keksinyt niin hienoja nimiä. Se puolestaan ei käy, koska oikeasti en ole niin hienoja keksinyt.
Yleisesti ottaen en kuitenkaan näe keksittyjen ihmisten nimien käyttämisessä mitään väärää... ...kunhan edes suurin osa harrastajista tietää nimestä tai vaikka teksteistä, kenen keksimä nimi oikeasti on.

1 kommentti:

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Mielenkiintoista pohdintaa, jota en itse ole koskaan tullut oikeastaan ajatelleeksi, vaikka nimistä olenkin paljon blogissa jauhanut. Syytä kyllä olisi ollut miettiä joskus tätäkin asiaa, koska meillähän käytetään nimiä tosi paljon! Harvoin kuitenkaan olemassa ja elossa olevien ihmisten nimiä, mutta joskus niitäkin. Kirjoitin tähän kommenttikenttään jo pitkällisen pohdinnan, mutta taidanpa kirjoittaa siitä itse blogitekstin, kun sanottavaa on paljon.