20200913

Hyvä virtuaalinen ravihevonen?

 Minulla on ollut kolme sellaista virtuaalitallia, joissa on ollut vain ravihevosia. Pisimpään niistä kesti Crimson Trotters. Olen omistanut muutamansata ravihevosta ja osa on ollut kovia menijöitä juosten arvokisoissa asti. Silti en ole koskaan saanut selville, millainen on hyvä ravihevonen virtuaalimaailman mielestä tai edes omasta mielestäni!

Hyvän laukkahevosen luulisi olevan lähellä hyvää ravihevosta. Virtuaalimaailmassa parhaan laukkahevosen tunnistaa siitä, että se on G1-tasoinen, voittanut tai edes sijoittunut jossain arvokisoissa, ja sekä sen sijoitus- että voittoprosentti ovat mahdollisimman lähellä sataa. Samalla tavalla ravihevostenkin statistiikkojen ja totoprosenttien tuijottaminen on lisääntynyt harppauksin vuoden 2005 tienoilla, ja aina sitä on tehty. Hyvä hevonen on sellainen, joka voittaa useammin kuin muut. Helppoa!

No ei ole. Ravihevoselta vaaditaan muutakin. Laukkahevoselle ei aina edes tehdä omia sivuja, ja jos tehdään, sen on ihan tavallista olla kuvaton ja luonteeton. Ravihevosella oletetaan aina olevan omat sivut, ja hyvän hevosen minimikriteeristöön kuuluu yleensä sekä kuva että luonne. Hyvien ravihevosten luonteet eivät kuitenkaan usein ole samanlaisia kuin latishevosilla, vaan lyhyempiä ja yleisempiä: siis helposti läpi lukaistavia kuvauksia hevosesta. Ravihevosten kohdalla kuva ja luonne ovat minusta ehdottomia. Ihan sama, onko kuva pääkuva, ravikuva, näyttelykuva, piirroskuva, valokuva vai ihan muu kuva, mutta en käyttäisi jalostukseen ravihevosta ilman sitä, enkä tahtoisi sen varsaa. Laukkahevosilta en odota kuvaa luonteesta puhumattakaan: se ei kuulu kulttuuriin. En ole tehnyt tutkimusta aiheesta, mutta mutu-tuntumani on, että monen muunkin mielestä hyvällä ravihevosella on kuva ja luonne.

Tähän mennessä meillä on hevonen, jolla on lyhyt luonne, kuva ja hyvä totoprosentti. Nakataan mukaan vielä hyvä ennätys ja Apassi-tason voittosumma. Se kelpaa jalostukseen. Se on osa sitä suurta massaa, joka kelpaa harrastajille. Ei se kuitenkaan mikään Viekser tai Money Maker ole. Miksei? Mikä siltä vielä puuttuu, että se olisi oikeasti hyvä hevonen? Tietenkin Viekser, Money Maker ja monet muut ovat kuin meripihkaan jähmettyneitä hyönteisiä: säilyvät ja säilyvät, kun muut yhtä vähäiset olennot muuttuvat nopeasti tomuksi tai pikseleiksi. Se lisää arvoa, että virtuaalimaailman raviharrastajan kuuluu tietää nämä nimet. Harrastaessani kuitenkin mietin, miksi juuri nämä nimet? Ne ovat hyviä nimiä ja hyviä hevosia, mutta tosiasiassa moni virtuaalihevonen on tehnyt saman kuin Viekser ja Money Maker. Viekseriä ja Money Makeria ei unohdeta, koska niillä on paljon jälkikasvua, mutta miksi tuhansilla muilla ihan samanlaisilla ei ole?

Älkää ymmärtäkö minua väärin. On ihanaa, että virtuaaliravikansalla on  samalla tavalla kollektiivisia hevosesikuvia kuin oikeassakin ravimaailmassa on. En ikinä tahtoisi ottaa niitä hevosia jalustoiltaan. Silti mietin edelleen, miksi juuri ne? Mikä tekee virtuaalisesta ravihevosesta hyvän? Ja mikä kumma tekee siitä sellaisen supertähden, että jokainen tietää sen nimen vielä parikymmentä vuotta sen kuoleman jälkeenkin?

1 kommentti:

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Mahtaisiko syynä olla juurikin se, että ne ovat ~20 vuotta vanhoja? Silloin oli näitä huippuhevosia, jotka "kaikki" tunsivat, koska ne olivat ehkä harvinaisuuksia tuolloin. Ne ovat jääneet sitten elämään legendoina, vaikka myöhemmin on tullut yhtä hyviä tai jopa parempia hevosia. Näitä on kuitenkin tullut paljon ja sen yksittäisen huippuhevosen on vaikea erottua siitä muiden huippuhevosten massasta. Niistä ei sitten jää mitään tiettyä hevosta ihmisille mieleen.
Laaja jalostuskäyttö on varmasti myös toinen tekijä, koska sen myötä hevonen näkyy suvuissa paljon. Jos varsoja on vain muutama ja niitäkin käytetään jalostuksessa säästeliäästi, niin ei se nimi sillä tavalla leviä pitkin virtuaalimaailmaa.

Toki tämä on vain minun teoriani asiasta. Samansuuntaista ilmiötä on ollut havaittavissa ainakin pv-puolella, tosin niistä muinaisista legendoista ei voi edes puhua kilpahevosina, koska ne eivät sitä olleet. Ne vain olivat legendoja ja ovat sitä edelleen, vaikkei kukaan oikein tiedä miksi. No, ehkä niillä oli NJ-menestystä, ehkä hieno kuva ja tunnettu omistaja, useimmilla myös paljon varsoja.