20141124

Haf Ur Own Way G "muuttaa ulkomaille"

Haf Ur Own Way G eli "Oona" muutti ulkomaille 24.11.2014 (ja siirsi sivunsa tänne blogiin, koska jos se siirtäisi ne Websiin, ne katoaisivat kuitenkin jossain vaiheessa).

Perustiedot

Nimi     Haf Ur Own Way G, "Oona"
Syntymäpäivä     03.01.-06
Ikä, ikääntyminen    myytäessä 16v, oma ikääntyminen
Rekisterinumero     VH05-077-4490
Rotu     Tanskalainen puoliverinen
Väri     Rautias
Sukupuoli     Tamma
Säkäkorkeus     168cm
Kasvattaja     Oresama
Painotus     Esteratsastus
Koulutustaso     HeA, 160cmLuonne

 Usein tutuille hevosille annetaan lähes ihmismäisiä piirteitä, jotka oikeastaan käyvät aikalailla toteen hevosen käyhtöksessä, mutta eivät suinkaan ole todella niitä ihmisten tunteita ja ajatuksia. Esimerkiksi tämän Oonan kanssa huomattiin jo pienenä, että se monottaa armotta jokaista, joka kävelee sen perässä, näykkii kaikkia kauemmas omilta heiniltään ja tekee muutenkin hevoslaumassa juuri niin kuin haluaa. Jos se olisi ihminen, sehän ihan selvästi pakottaisi matkijat pois, sen nimikin tuli tästä ihmissilmiin hyvin ihmismäisestä tavasta olla hevoslaumassa.
Ihmisten kanssa Oona on kuitenkin ihan uhmaikäisenäkin ollut todella lempeä ja tanskanpuoliveristen tapaan muutenkin päästään terve. Se on vahva ja iso, joten ei sovi pikkuihmisten käsiteltäväksi, mutta silti Oonaa pystyy aika mukavasti pitämään kurissa käskyillä sen sijaan että joutuisi yrittämään voimalla.

Uskomattoman rauhallinen nuorineiti jaksaa odottaa pitkäänkin kestävän harjausepisodin loppuun asti käyttäytyen esimerkillisen kunnollisesti. Tämäkin vain lisää Oonan omapäinen punkki -imagoa omalta osaltaan, siinä missä muut teinit riehuvat ja osoittavat mieltään, tämä on täysin erilainen ja rohkea kun osaa laittaa vastaan ryhmän painostukselle ja olla oma, kiltti itsensä.
Kavioiden puhdistusta myöden kaikki on niin kivutonta, että pakosta sitä alkaa vihertämään kasteudesta jos ajattelee omaa hoidokkiaan samalla kun katsoo Oonan saumatonta, sanatonta yhteistyötä hoitajansa kanssa. Tamma osaa väistää sopivastii lman kosketusta, mutta ei koskaan juokse pois harjan alta tai pyöri rinkiä huvikseen. Ulkopuolisia ihmetyttää, kuinka ison tamman on saanut tällaiseksi koulutettua. Kerron salaisuuden: Oonaa ei olla koultettu näin älykkääksi ja mukavaksi, se on perinyt älynlahjansa hienoilta vanhemmiltaan.
Satuloinnissakaan ei ole muuta ongelmaa kuin se pienoinen pullistelu, jota Oona harrastaa ihan tavan vuoksi. Se unohtaa koko asian, jos satulavyön jättää hetkeksi löysälle, suitsii tamman ja kiristää vyön vasta sitten. Se suitsiminenkin käy tosiaan vain niin helposti, ettei sitä tarvitsisikaan mainita kuin sivulauseessa tässä luonnekuvauksessa. Sen kuin hipaisee niillä kuolaimilla neidin ylähuulta niin se avaa suunsa ja liu'uttaa sitten toisella kädellä niskaremmin hevosen korien taakse. Oona pitää päänsäkin alhaalla kaikessa rauhassa jotta remmit voidaan kiristää helposti.

On mukavaa ratsastaa Oonalla yksin kentällä, vaikka se porukan kanssa helposti käykin muihin käsiksi. Muijalla ei ole mitään mahaa vauhtia hidastamassa, se pärjää sporttisella mallinvartalollaan ja kevyennäköisillä askelillaan niin hienosti, että saa muut ratsut hertymään kateudesta. Ratsastaja ei välttämättä nauti aivan yhtä paljon - ravi ei vain näytä lennokkaalta vaan tuntuu myös, sitä mukaa että heikko takapuoli on hellänä jo muutaman kierroksen jälkeen. Kyllähän siinä istuu, mutta ensimmäisellä kerralla tuntuu ylitsepääsemättömän kuoppaiselta menolta.
Esteillä on sitten helpompaa - vähemmän askelia ja enemmän liitoja. Oona kun ei hyppää, vaan lentää. Tuntuu kuin olisi jälleen lapsi ja kesyttäisi keinuhevostaan, yhtä pehmeitä ne hypyt ovat kuin keinuhevosen laukka. Askeleet pomppivat edelleen, mutta niistä selviää samalla lailla kuin kouluratsastuksessakin, rentoutumalla ja nojaamalla reippaasti taaksepäin. Oona ei vaadi mitään sataprosenttisen täsmällistä ratsastustakaan, riittää kunhan vähän sinnepäin ohjaa ja roikkuu kyydissä, tamma hoitaa kyllä oman hommansa.
Vaikka kilpahevoset eivät yleisesti kelpaa maastoratsuiksi, Oona näyttää jälleen punk-asennettaan ja vetää maastot aina kunnialla, vaikka sitten ihan kostoksi. Se ei piruuttaankaan hätkähdä mitään, kävelee tyynesti mopoilijoita vastaan ja ravaa traktorin ohi korvat rennosti sivuilla. Yksinkertaisesti ilmaisten Oonan uskaltaa käytöksensä puolesta antaa maastoon kenen tahansa kanssa.

Kisatouhu ei saa Oonaa mitenkään pois tolaltaan. Se jännittää lievästi, kuten tervettä on, ja katseee uteliaana ympärilleen. Lämmittelyssä jo se tajuaa kysessä olevan aivan täysin normaalin ratsastuksen ja hyppää sitten jo loistavasti omalla vuorollaan kisakentällä. Koulupuolen jutut tuottavat hieman enemmän ramppikuumeenpoikasta, mutta taluttelulenkki hiljaisuudessa ennen omaa vuoroa auttaa asiaa jo paljon.Suku

Oonan sukua on olemassa virtuaalimaailmassa 1 polvi.

i: Dark Chocolate
    dwb, 170cm

e: Fuckta
    dwb, 159cm

 Dark Chocolaten tarina alkoi todella vasta siinä vaiheessa, kun se siirtyi asumaan Twisty Pizzleen suoraan kasvattajalta. Huippuratsastaja Joachim Gatronsenin esteratsastukseen painottunut kasvatti onkin jo nuoresta iästään huolematta menestynyt hienosti - sijoittuen muutaman kerran myös kouluratsastuksen saralla! Tällä kauniilla, kiltillä hevosella ei ole vielä montaakaan varsaa.

Dark Chocolaten isä, Mister Moon oli tumma ratsu, joka hyppäsi korkeita luokkia muita oman aikansa huippuratsuja vastaan. Tämän vaativan ja voimakkaan ratsun täyttäessä yhdeksän vuotta, tilillä oli monia voittoja ja sijoituksia esteratsastuksesta, ja kokonaista yhdeksän varsaa. Upea ori jouduttiin lopetamaan sen murrettua jalkansa laitumella.
Thunder sai nimensä vaikeasta luonteestaan. Vielä viisivuotiaanakaan se ei viitsinyt hypätä esteitä, vaan juoksi suoraan niiden lävitse katkoen ja pudottaen puomit. Kouluttaja ei luovuttanut, omien sanojensa mukaan koska näki orin piilevät lahjat, mutta todennäköisesti ratsun upean rakenteen ja värityksen takia. Vasta kymmenvuotiaana ratsu tasaantui ja alkoi hypätä kilpailuissa. Se ei ehtinyt sijoittua kovin monesti lyhyen uransa aikana, mutta sai sentään onnellisen elämän, jota se jatkaa yhä vielä eläkeläispappana.
Nopealiikkeinen, hyväkuntoinen ja tottelevainen Amore oli yleispainotteinen. Se kilpaili menestyksekkään, pitkän uran koulussa, esteillä ja kenttäkisoissa ja siirtyi sitten siitostammaksi. Tamma sai monta hyvää varsaa, mutta viimeinen oli vanhalle ratsulle liikaa. Onneksi edes varsa saatiin pelastettua.

Finding Anotherista kiisi monenlaista doping-huhua pitkin poikin Tanskaa sen kisakautena. Koulupainotteiseksi suunniteltu tamma oli loistava suurten luokkien estehevonen. Kiltti tamma totteli ratsastajaansa viiveettä, kääntyi uudelle esteelle jo kesken edellisen hypyn ja nopeutensa, keveytensä ja tottelevaisuutensa takia sijoittui uskomattoman hyvin koko uransa ajan. Tammalla on nyt viisi varsaa ja se kilpailee edelleen pikkukisoissa pitääkseen kuntoaan yllä.
Legenda Yo Tan Bien, viiden varsan isä ja korkeimmat pisteet estehevosten laatuarvostelusta koskaan saanut ratsu tuskin kaipaa enää esittelyä missäänpäin Eurooppaa. Ori muistetaan sen loppumattomasta energiasta. Kilpailuissa se aloitti täysillä, mutta tuntui menevän loppuradasta aina vieläkin nopeammin ja täsmällisemmin kuin aloittaessaan. Pitkä kilpaura ei väsyttänyt tätä leikkisää tapausta ollenkaan, ja ori kuolikin vanhuuteen vasta 35-vuotiaana, puoli vuotta lievästi sairastettuaan.
Virginian nimeä ei tunneta Tanskan ulkopuolella, mutta omassa kotimaassaan jokainen hevosihminen tämän ratsun tiesi. Yleispainotteinen, aavistuksen äkäinen tamma kilpaili aktiivisesti niin koulu- kuin esteratsastuksessakin, menestyen todella hienosti. Sitä ei koskaan palkittu laatuarvostelussa, mutta jokainen tamman kuudesta varsasta oli varattu jo kauan ennen syntymää ja niistä maksettiin huimaava määrä euroja.

Itsekäs, sottainen ja aavistuksen vihainen Fuckta elää vain kilpaillakseen. Se ei ole koskaan tuntunut välittävän muista hevosista ja vain harva ihminenkään on luikerrellut sen suosioon. Maalla, Georg Lennin tilalla syntyneestä tammasta ei suuria odotettu, se kun oli niin hankala luonteeltaan, vaikkakin hyvä suvultaan. Ankaran kouluttajansa kanssa tamma kuitenkin oppi hyväksi, kiltiksi ratsuksi ja selviytyi kilpakentille. Se jatkaa uraansa edelleen.

Fucku on jo nuorella iällä ollut loistava kilpahevonen ja hyvin kapasiteetikas ratsu, mutta luonteeltaan äkäinen ja itsepäinen. Esteuransa jo lopettaneen estepainotteisen orin seitsemästä jälkeläisestä Fuckta oli ainoa, joka peri luonteen. Kaikki varsat tosin osaavat hypätä mainiosti. Fucku on ollut täysin terve hevonen aina vanhuutensa päiviin asti ja se kuoli vasta 28-vuotiaana.
Toisin kuin tumma ja äkäinen varsansa, Bedtime oli lempeä, kaunis punaruunikko, joka kilpaili säästeliäästi. Se hyppäsi hienosti, mutta eli pienessä kylässä, jossa ei saanut mainetta eikä tarpeeksi hyvää ratsastajaa. Näyttelyistä ori keräsi silti arvonimiä melko hyvän määrän. Kahden varsansa jälkeen Ben kuoli vanhuuteen kunnioitettavassa kahdenkymmenenkahden vuoden iässä.
Kipakampaa luonnetta esittelee jälleen Hands Off, pienikokoinen hienosteleva tamma. Neiti kilpaili esteillä, koetti kouluakin, mutta lopetti uransa jo kahdeksanvuotiaana osoittauduttuaan liian epävarmaksi hallittavaksi muiden hevosten ympäröimänä. Hannah jäi silti tilalle jalostushevoseksi, koska selvästi osasi hypätä huonosta käytöksestään huolimatta.

In The Fact, koulupainotteinen tamma itäisestä Tanskasta. Tea on ollut kuusivuotiaasta asti vanhan, taitavan kilparatsastajamiehen ratsu, ja jo sen vuoksi menestynyt kohtelaisesti. Todelliset taidot puhkesivat kukkaan kuitenkin vasta tamman täyttäessä yhdeksän - se alkoi tehdä loistavia tuloksia kouluratsastuksessa. Tea olisi jatkanut uraansa vielä, mutta joutui kuusitoistavuotiaana vetäytymään eläkkeelle yhdessä ratsastajansa kanssa, joka ei halunnut enää muiden ratsastavan vanhalla rakkaalla kilparatsullaan. Tea toimii edelleen siitostammana tilalla, ja on hyvin terve ja hyvänluontoinen.
Ruunikolla Facts Or Fictionsilla on velmu maine. Se on ollut elinaikanaan varsinainen lukkoseppä, tallimestarin mukaan selviytynyt ulos karsinastaan jokaisena yönä. Tammojen luo vaeltalun takia ori ruunattiin välittömästi sen astuttua kaksi tammaa. Kouluradoilla menestystä siunaantui vasta ruunauksen jälkeen, kun herra jätti tammat rauhaan, mutta uransa lyhyen huippukauden aikana se ehti haalia itselleen palkinnon kouluratsujen laatuarvostelusta.
Suvusta löytyy myös In The Beginning, joka niinsanotusti oli suvunsa ensimmäinen todellinen tähti. Tamma joutui kouluratojen lisäksi koko ajan ponnistelemaan kukistaakseen myös vanhempiensa maineen, ne kun olivat aivan tavallisia harrasteratsuja, joiden varsoista ei oltaisi ikinä uskottu kehittyvän potentiaalista kilparatsua.


Jälkeläiset

 220109 Hey-Hello Señora G (i: Señor Sweden G)
Nuori Noora on kiltti ja säyseä tamma, jolta odotetaan paljon. Se rakastaa työtään, esteratsastusta, ja vaikka ei olekaan vielä kovin montaa sijoitusta haalinut, on suunta selvästi laatuarvosteluihin päin. Noora-tamma on jäänyt tänne Joushou Gaidouun kasvamaan, eikä se taidakaan aivan heti lähteä. Oikein hyvä hevonen talliin kuin talliin, kelpaisi varmasti melkein mihin tahansa lajiin. Rakenne on hieno, samoin väri. Tullut paljon emäänsä.

020309 Rock Chick G (i: Señor Sweden G)
Tämä nuori kaunis ratsu hurmasi JG'n koko henkilökunnan jo ensimmäisinä elinpäivinään. Se oli tavattoman siro ja sopusuhtainen tamma, vaikkakin pörröharjainen ja välillä vaarallisen äkäinen. Vaikka sekä harja että luonne tasaantuivat neidin kasvaessa, varsana annettu nimi jäi.
Ratsuna pikkuvarsa on perinyt sekä emänsä että isänsä ominaisuuksia ja näinollen kykeneekin kilpailemaan hienosti lajia kuin lajia - eivätkä ne tuloksetkaan ole ollenkaan huonoiksi jääneet! Rosan tavoitteena ovat laatuarvostelut, kunhan se ehtii kasvaa ja kilpailla.

100609 Aberrant Blackmailing G (i: Señor Sweden G
Nuori ja lupaava Rami on vallannut reviirikseen Esclandren maat. Tällä ruunikolla sitä ulkonäköä ainakin riittää: väri on niin tasaisen kaunis ja Rami esitteleekin kiiltävää karvaansa aina ryhdikkäänä ja ylpeänä itsestään. Toivottavasti Oona-äitikin pääsee haastamaan tämän tulevaisuuden kirkkaan ratsutähden kilpakentillä - jääkö äiti pojalleen kakkoseksi?

230809 Psycho Culture G (i: Señor Sweden G
Esittely.


Kilpailukalenteri


PäivämääräJärjestäjäLuokkaSijoitus
25.01.-09GasetaERJ/150cm2/17
26.01.-09ZurückERJ/150cm1/22
27.01.-09B&WERJ/150cm2/22
31.01.-09PriviaattoKRJ/KN Spec.4/56
16.02.-09ZauberhofKRJ/HeA4/45
25.03.-09Zurück150cm6/36
28.04.-09IndfaldKRJ/HeA1/82
31.05.-10RähinäEste/120cm1/75
26.03.-15 Barricade ERJ/150cm 3/40
29.03.-15 Barricade ERJ/150cm 3/40
31.03.-15 Barricade ERJ/150cm 6/40
01.04.-15 Barricade ERJ/150cm 1/40
22.04.-15 Reve de Haussea ERJ/160cm 2/30
23.04.-15 Reve de Haussea ERJ/160cm 2/30
26.04.-15 Reve de Haussea ERJ/160cm 2/30
01.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 5/40
03.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 3/40
03.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 1/40
04.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 4/40
04.05.-15 KK Holmberg ERJ/160cm 6/40
06.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 3/40
08.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 3/40
08.05.-15 KK Holmberg ERJ/160cm 5/40
09.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 3/40
10.05.-15 KK Holmberg ERJ/160cm 1/40
11.05.-15 Reve de Haussea ERJ/160cm 1/30
12.05.-15 Reve de Haussea ERJ/160cm 5/30
13.05.-15 Reve de Haussea ERJ/160cm 2/30
13.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 6/40
14.05.-15 Reve de Haussea ERJ/160cm 4/30
15.05.-15 Reve de Haussea ERJ/160cm 1/30
16.05.-15 Reve de Haussea ERJ/160cm 3/30
16.05.-15 Reve de Haussea ERJ/160cm 4/30
16.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 3/40
17.05.-15 KK Holmberg ERJ/160cm 2/40
17.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 5/40
18.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 4/40
19.05.-15 Reve de Haussea ERJ/160cm 3/30
20.05.-15 Reve de Haussea ERJ/160cm 5/30
20.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 5/40
21.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 4/40
24.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 1/40
25.05.-15 KK Holmberg ERJ/160cm 2/40
26.05.-15 KK Holmberg ERJ/150cm 1/40
26.05.-15 KK Holmberg ERJ/160cm 6/40
29.05.-15 KK Holmberg ERJ/160cm 6/40

Lisää kisoja "ulkomailta", päivitetty 30.1.2016
Yorca WBs 01.10.2015, KRJ/HeA, 5/30
Zurück 04.10.2015, KRJ/HeA, 5/30
Mörkövaara 05.10.2015, KRJ/HeA, 4/30
Erkinheimot 05.10.2015, KRJ/HeA, 4/30
Zurück 04.10.2015, KRJ/HeA, 5/30
Mörkövaara 07.10.2015, KRJ/HeA, 3/30
Mörkövaara 07.10.2015, KRJ/HeA, 1/30
Yorca WBs 08.10.2015, KRJ/HeA, 1/30
Yorca WBs 08.10.2015, KRJ/HeA, 2/30
Mörkövaara 08.10.2015, KRJ/HeA, 3/30
Yorca WBs 09.10.2015, KRJ/HeA, 3/30
Mörkövaara 14.10.2015, KRJ/HeA, 3/30
Mörkövaara 15.10.2015, KRJ/HeA, 5/30
Mörkövaara 19.10.2015, KRJ/HeA, 5/30
Mörkövaara 21.10.2015, KRJ/HeA, 5/30
Viisikko 30.12.2015, KRJ/HeA, 5/30
Special Team 02.01.2016, KRJ/HeA, 1/30
Erkinheimot 04.01.2016, KRJ/HeA, 1/30
Erkinheimot 07.01.2016, KRJ/HeA, 4/30
Erkinheimot 07.01.2016, KRJ/HeA, 4/30
Erkinheimot 10.01.2016, KRJ/HeA, 4/30
Erkinheimot 16.01.2016, KRJ/HeA, 4/30
Erkinheimot 18.01.2016, KRJ/HeA, 1/30
Erkinheimot 18.01.2016, KRJ/HeA, 1/30

Päiväkirja

 Kesäkuu 2009
Siellä se edelleen on, eikä kunnolla edes tule aidalle tervehtimään. Laitumella, siis. Energia Oonalta ei lopu ollenkaan, se riehuu muiden nuorten kanssa edelleen aivan samalla tarmolla kuin ihan laidunkauden alussa. Leikkiköön pikkuinen nyt oikein kunnolla, syksyllä kun hurjastelulle ei taida enää olla aikaa. Silloin Oona aloittaa aivan oikean kilpahevosen elämän. Sillä treenataan kuten aikuisilla, se kilpailee aikuisia vastaan, se käyttää kenkiä koko ajan ja saa lomaa enää vain kaksi päivää viikossa. Kyllä se selviää, mutta tottakai uusi, kovempi tahti vaatii totuttelua. Siihen se ensimmäinen vuosi yleensä kuluukin.

Toukokuu 2009
Alkukuusta olin niin väsynyt, etten ole koskaan aikaisemmin ollut. Oona on vähän sairastellut, ihan tavallista yskänpoikasta ja sensellaista, mutta on terve taas. Nyt se jo käyskentelee muiden mukana laitumella ahmimassa. Aivan varmasti suutun sille, jos se on keksinyt lihottaa itsensä järkyttävään kuntoon siihen mennessä, kun haen sen takaisin sisälle. Mutta eipä ole valittamista, hyvin tamma tuolla villinä ja vapaana käyttäytyy, ei sitä joudu kesken kaiken hakemaan pois jäähylle. Ihanaa saada pientä lomaa ratsuista...

Huhtikuu 2009
Oona ei treeneissään väsy, mutta minun energiani alkaa hiljalleen vähetä. Kyllä minä vielä laidunkauteen asti jaksan ihan mukavasti, mutta pidempään en olisi näin kerralla kestänyt. JG'ssa on nyt aivan yllättäen ennätysmäärä hevosia ja kilpailevat tarvitsevat niin paljon huomiota. Sen lisäksi nämä nuorimmaiset, kuten esimerkiksi juuri tämä Oona, ovat niin äkäisiä ja arvaamattomia välillä.
Tosiaan, treeni sujuu ennustetusti ja nuori ratsuni kehittyy kovasti. Nyt se kilpailee jo keskitasoisella menestyksellä näin nuorena, joten aikuisena se on aivan varmasti maailmanluokan tähti. No, mitä muuta voi odottaakaan hevoselta, jolla on tällainen suku, tällainen luonne ja näin monipuolinen treeni?

Maaliskuu 2009
Tässä kuun alussa katsoin, että onpas minulle mukava kilpahevonen siunaantunut. Keskitaroisesti pärjäämme, mikä on aivan loistavaa näin vähällä treenillä, huonolla kokemuksella ja nuorella iällä. Murrosikäisellä ratsullani putkahtaa pintaan vähän väliä asenneongelmia erilaisten asioiden - kuten vaarallisten perhosten sun muiden kanssa. Tiedän, että ne menevät ohi ajan myötä, ja siksi ratsastelen edelleen tavalliseen tapaan maastossa ilman satulaa viikonloppuisin. Tavallista useamminhan se Oona minut heittää alas, mutta en voi suuttuakaan. Sehän on vielä ihan vauva!

Ei kommentteja: