20130820

Myytävien hevosten kisapakosta ja myyntiehdoista

Ymmärrän hyvin, miksi kasvattajat pakottavat uudet omistajat kilpailemaan kasvateilla. Se tuo mainetta ja kunniaa virtuaalihevosen vanhemmille, ja jostain syystä myös hevosen kasvattajalle. Mun orilla on 12 laatispalkittua varsaa. En tehny ite asian eteen mitää.

Kisapakko myyntiehdoissa kummastuttaa. Mihin sitä tarvitsee? Ostotarjous voisi toimia myyntisopimuksena: ostaja itse lupaa kisata niin ja niin paljon. Lupaus on pidettävä, tai muuten. Kasvattaja ei pakota ostajaa, hän päättää itse kisata. Ja jos ei kisaus huvita ja huvitus ilmene ostotarjouksesta, kasvattaja ei myy.

Moni pakkokisauksen vastustaja sanoo, että ei myyjällä voi olla mitään sanavaltaa hevoseen, joka on jo joskus myyty. Aina vedotaan IRL-maailmaan. Mutta hei - IRL-maailmassakin on samanlaista toimintaa!

Kaveri osti tanskandogin kasvattajalta. Tanskandogin on käytävä kaksissa näyttelyissä joka ainoa vuosi, tai muuten!

Mietiskelin tuon kuultuani, että onko ehto pätevä koiramaailmassa - tai jos virtuaalimaailmassa olisi mahdollista kiistellä käräjillä, voittaisiko myyjä vai myyntiehtoja noudattamaton ostaja? Minulla on sellainen kutina (mutu-tuntumaa!!), että ostaja voittaisi ja saisi pitää hevosen. Tai ainakin säännön voisi kiertää, jos ei ehtojen noudattaminen miellytä:

Kaveri osti edellisen tanskandogin kaveriksi vielä räkäisemmän tanskandogin. Se ei tullut kasvattajalta. Entinen omistaja oli luvannut, että kasvattaja saa nartusta pennut, ja että jos omistaja myy koiran, se menee kasvattajalle. Ja koira ei mennyt kasvattajalle, vaan tälle kaverille. Kasvattaja soitteli kaverille, että voisikos siitä nartusta nyt pennut kuitenkin saada. Kaveri sanoi että ei käy, ja asia oli sillä selvä.

Mutta virtuaalimaailmassa ei tosiaan voi viedä ketään käräjille. Tuomari on täällä sama asia kuin julkinen enemmistön mielipide. Ja enemmistö ht.netissä oli ainakin vuonna 2012 sitä mieltä, että ellei kasvattajan ehtoja noudata, hevonen palautuu kasvattajalle. Vaikka se olisi myyty eteenpäin:

Ostin ihanan holstitamman vuoden 2009 tienoilla. Kun olin tehnyt sivut ja vääntänyt ihanat tekstit, myyjä sanoi, ettei voikaan myydä. Kysyin kasvattajaltakin, ja hän sanoi, että näin on, kauppa peruttu. Kasvattaja yritti myydä tammaa ht.netissä. Tein tarjouksen. Tamma meni jollekulle muulle. Puolen vuoden kuluttua sen sivut olivat kadonneet netistä. Minä en ollut poistanut tekemiäni sivuja, en kai ollut muistanut. Mailasin kasvattajalle, kertasin kuvion ja kysyin, saanko tamman. Kasvattaja totesi, että taidan haluta hevosen ihan oikeasti, kun niin kovin jahtaan sitä, ja lupasi sen minulle. Vasta silloin. Hevosella on yhä olemassaolevat sivut, laatispalkinto ja varsa, jolla silläkin on jo varsa.

Ei kommentteja: