20120423

Käyttöoikeuksista ja niiden luovuttamisesta

Ht.netistä saa irti mitä tahansa vaihtokaupalla. Minä hankin yleensä ulkoasuja, ratsujen kuvia ja piirroksia, koska niitä en saa itse aikaan. (Paitsi ulkoasuja nykyään, mutta joskus näkee vaan jonkin NIIIIIIIIN ihanan...)

Vaihtokauppa käy yleensä näinkin sutjakkaasti:
1. Maksa palkka
2. Vaihdossa tulee käyttöoikeus siihen asiaan, jonka ostit

Mutta kun niitä käyttöoikeuksia (en keksi parempaa sanaa) rajoitetaan joskus. Ymmärrän, ettei saa ottaa sitä ja sitä juttua kaupalliseen käyttöön. Ymmärrän, että copyt tulee merkitä silti. Sekin on selvää, etten väitä juttua omakseni. Mutta muut rajoitukset ovat niin SYVÄLTÄ.

Joku sanoo, että tätä kuvaa saa käyttää VAIN tällä hevosella. Asia OK, jos kuva on saatu ILMAISEKSI(/kasvatin tmv mukana), mutta jos siitä on maksettu, niin ei ei ei ei. Jos kuvasta on pulittanut sen sovitut 20 kisaa, kuva pitäisi saada laittaa vaikka jokaiselle virtuaalihevoselle, jonka omistaa, niin kauaksi kuin sen tosiaan omistaa. (Ts ei luovuttaa eteenpäin hepan mukana ilman erillistä lupaa.) Minua raivostuttaa ajatus siitä, että laittaisin Ritemin kuvat suokilleni viikoksi ja sitten tajuaisin, ettei suokkini näytä sittenkään Ritemiltä. Haluaisin vaihtaa sitten tottakai kuvat toiselle hevoselle, koska niistä on palkka maksettu, mutta en saakaan tehdä muuta kuin viruttaa maksettuja otoksia tiedostoissa.

Seuraavaksi kysymyksiä, joihin kukaan ei varmaan vastaa.

a) Olet ostanut ulkoasun 2004. Talli lopettaa 2009. Ulkoasu on edelleen maailman ihanin vuonna 2012, kun perustat uuden tallin. Se olisi täydellinen uuteen talliin, kun otsikkokuvat vaihtaisi. Ottaisitko ulkoasun uuteen talliin? Pitäisikö asiasta ilmoittaa ulkoasun tekijälle / kysyä? (Oletetaan että sivuja ei alun perinkään ole täytynyt ilmoittaa ulkoasun tekijälle.) Muuttaisiko asiaa, jos ulkoasu on saatu lahjoituksena?

b) Olet ostanut ulkoasun 2004. Talli lopettaa 2009. Ht.netissä joku kuvailee tarvitsevansa täsmälleen samanlaisen ulkoasun uuteen talliinsa 2012. Vuoden 04 ulkoasusi ei ole enää missään käytössä, vaan vain tiedostoissa. Voitko antaa ulkoasun pois sillä ehdolla, että sen uusi käyttäjä kysyisi luvan tekijältä? Pitääkö lupaa edes kysyä enää, kun palkka on maksettu? Muuttaako asiaa, jos tekijä on lopettanut virtuaalitouhut 2005?

c) Olet luovuttanut ulkoasun 2004. 2012 joku mailaa otsikolla ulkoasu, ja kysyy, saako ottaa käyttöön v 2009 netistä kokonaan poistuneen ulkoasun, kun edelliseltä käyttäjältä on lupa kysytty. Annatko luvan? Pyydätkö palkan uudelleen? Entä jos edellinen käyttäjä ei olekaan lahjoittanut ulkoasua, vaan myynyt sen?

***
***

Lopuksi kerrotaan Oresamaluonteista ja niiden käytöstä miljoonannen kerran.

1. Oresamaluonteet saa monistaa käyttöön vaikka kaikille omistamillesi hevosille.
2. Oresamaluonteen saa luovuttaa eteenpäin, ja sen saa myös myydä, eikä vain antaa. (Olen iloinen, jos luonne mielummin myydään kuin hävitetään.)
3. Minulle ei ole pakko ilmoittaa, missä luonne liikkuu.
4. Copyright-merkinnät pitää säilyttää juuri samanlaisina, kuin alun perin käskin ne laittaa. (Joissain on Oresama, e-mail + numero. se numerokin pitää siis olla!)

1 kommentti:

Katja kirjoitti...

a) ei pitäisi kysyä lupaa, ulkoasuhan on sinun, kun käyttöoikeus on sinulle kerran luovutettu, ihan sama onko myyty vai lahjoitettu. jos kys. tekijä pyörisi vielä virtuaalimaailmassa, varmaan ilmoittaisin, missä ulkoasu nykyään on.

b) eikö useimmat myydessään jotain määrää, saako työn myydä eteenpäin? sen mukaan sitten mentäisiin. samantekevää, onko tekijällä enää virtualihevosia vai ei. myönnetään, että useimmat meistä lopettamisenkin jälkeen satunnaisesti vielä vierailisi v-heppojen sivuilla. ainakin ht-netissä tsekkaamassa juorut.... :D

c) kerran myyty on myyty eikä enää sinun omaisuuttasi. kohteliasta on kysyä.