20110710

"E: HYVIÄ luonteiden kirjoittajia!" 100711

Miten niin hyviä? Eräs henkilö aloitti ht.netissä topan, jossa etsii "hyviä" luonteentekijöitä, mutta tahtoo ihan muutaman rivin pituisia luonteita. Mitä ihmeen taitoa siihen muka tarvitaan, minä ajattelin. Kuka hyvä kirjoittaja muka viitsii pelleillä ja tehdä sellaisia tekstejä?

Tyhmäpä olin, mutta onneksi ajattelin asiaa myöhemmin lenkillä koiran kanssa.

Jos kirjoittaa kolmen rivin luonteen ja saa siihen mahtumaan kaiken sen informaation, jonka minä juuri ja juuri ymppään kahden KAPPALEEN luonteeseen, niin kyllä siinä taitoja kysytään. Käytettävissä on muutama lause, ja niillä tulisi kuvailla hevosta riittävästi. Luonteestahan pitää (aikuisella hepalla) käydä aina ilmi käyttäytyminen. Miten heppa käyttäytyy käsiteltäessä, eri tilanteissa ja ratsastettaessa tai ajossa. Siinä tärkeimmät.

Kuka saa kerrottua tuosta kaikesta riittävästi noin neljällä lauseella, joiden kaikkien pitää olla kieliopillisesti suurin piirtein oikeita? En voi kirjoittaa luonteen yhtä lausetta näin: "Sakuni on yleensä tosi kiltti koira, mutta lenkillä sitä pitää komentaa ja vahtia hieman tarkemmin kuin yleensä, varsinkin jos se on 5v siskontyttöni talutettavana, koska koirallani on tapana yrittää omille teilleen ja kiskoa narua, kun se huomaa, ettei narun toisessa päässä kulkeva osaa asiaansa, koska Sakuhan on pentueessaan ollut ainoana poikana se pomo, ja se luonteenpiirre on säilynyt läpi elämän."

Tuosta melkein kaikki on kuitenkin tiedettäVÄ, jos ulkoiluttaa minun koiraani. Minun olisi kirjoitettava näin: "Saku on yleensä tosi kiltti koira, mutta lenkillä sitä pitää komentaa ja vahtia hieman tarkemmin kuin yleensä. Koirallani on tapana yrittää omille teilleen ja kiskoa narua, jos se huomaa, ettei narun toisessa päässä kulkeva osaa asiaansa. Sakuhan on pentueessaan ollut ainoana poikana pomo, ja tämä dominoiva luonteenpiirre on säilynt läpi elämän."

Siinä oli jo kolme lausetta ja ehdottomasti enemmän kuin kolme riviä. Silti en saanut tukittua luonteeseen esim sitä, että koirani yrittää karehtia ruokaansa, ellei sitä jatkuvasti muistuta, kuka tässä huushollissa määrää. Enkä sitä, että Saku rakastaa uimista, varsinkin lasten kanssa. Enkä sitä, että koirani on tosi oppivainen: pari vuotta sitten opetin sen vartissa rämpyttämään kitaraa ja vieläkin osaa, muiden tuhannen temppunsa ja käskynsä lisäksi. En mitään, mitä pitää tietää, jos tulee esim hoitamaan koiraani viikonlopuksi.

"Mut ei käytös kuulu luonteeseen", kitisee aina joku. Niin on - mutta mitä varten se luonnekuvaus on siellä hepan sivuilla? Sitä varten, että nimen omaan sen käytös tunnettaisiin. Jos sanoisin Sakusta, että se on dominoiva koira, mutta koska olen sen johtaja, se on minua kohtaan aina mukava, nöyrä, rento ja kiltti, niin mitä ihmettä se Sakun hoitajalle kertoisi? Minä ymmärtäisin, että piskini on raivohullu pässi, joka yrittää hyökkiä ihmisten kimppuun tai jotain, vaikka joka sana olikin totta. On siis ihan pakko kuvailla käytöstä. "Saku on dominoiva." = "Saku käyttäytyy aluksi tosi itsepäisesti vieraiden ja lasten kanssa, mm yrittää määrätä lenkillä tahdin, suunnan jne, ja karehtii ruokaansa, ellei sitä muistuta sen asemasta." "Saku on minua kohtaan nöyrä." = "Kun Sakun saa käsittämään, että paikalle tuli uusi laumanjohtaja eikä koiran alamainen, se muuttuu. Se rakastaa sylissä loikomista, ja sen voi kääntää vaikka selälleen polviensa päälle, niin se vain jatkaa uniaan. Lenkillä se seuraa laumanjohtajiaan vierellä ja tottelee käskyjä saman tien."

Onko joku eirityisesti yo. kohdasta eri mieltä? Kertokaahan - moni teistä väittää, että luonnekuvauksessa ei tulisi kertoa käytöksestä. Kertokaa minun Sakustani kaikki tarvittava mainitsematta kertaakaan sen käytöstä / mitään muuta kuin luonnetta. Kukaan ei pysty.

Jos joku löytää niin taitavan kirjoittajan, että tyyppi pystyy kertomaan neljällä lauseella kaiken tarvittavan minun Sakustani (tai vaihtoehtoisesti virtuaalihevosestani), tahdon kyllä nähdä. Tekstin on sisällettävä kaikki se tieto, jonka koirani / hevoseni hoitaja tarvitsisi, kun aloittaisi kylmiltään, kertaakaan näkemättä eläintäni etukäteen.

Ei kommentteja: