20110728

Ex-laukkurista ja peitsareista, 280711
Olen ostanut pari entistä laukkaratsua ja kouluttanut ne ratsuiksi. Toisinsanoen olen vain merkinnyt, että heppa on nyt ratsu, en pitänyt päiväkirjaa tai mitään. Nyt harmittaa, etten ole pitänyt...

Kisatulokset arvotaan. Vaikka olen kilpaillut ex-laukkureilla kuten muillakin ratsuillani, ne ovat sijoittuneet rutkasti vähemmän. Ajattelin, etten olisi viitsinyt pitää päiväkirjaa, koska heti koulutuksen jälkeen heppa sijoittuisi kymmenesti viikossa. Mutta arpaonni on ollut surkeaa. Suhteessa siihen miten virtuaaliheppa yleensä kilpailee, on näiden laukkureideni aloitus ollut erittäin realistinen - realistisen surkea. Jos olisin voinut ennustaa tämän, olisin nautiskellut koulutettavistani pitämällä päiväkirjaa ahkerasti...

***

Toinen homma on peitsarit. Äsken kun päivitin kisajuttuja, yhdessä lähdössä eräs peitsarini oli saanut merkinnän xx. Lisäksi kaksi muuta peitsaria oli hylätty - hll, eli liiat laukat syynä.

Uskokaa jo. Peitsarit. Eivät. Laukkaa. Niiden valjaat eivät anna periksi sen vertaa, että ne viitsisivät laukata. Niille ei vain voi laittaa laukkamerkintöjä eikä niitä voi hylätä liioista laukoista tai pitkästä laukasta, eikä oikeastaan edes väärästä askellajistakaan - ja silti joka ikinen sitä tekee.

Mitäs sinä Oresama muiden tekemisistä piittaat ja kitajat? No tietenkin sitä, että SINUN raveistasi laukkamerkinnät ja laukkahylyt tulevat näkyviin MINUN hevoseni sivuille. Ei hyvä. Ei kiva. Ärsyttää. Joka ainoa peitsarini on laukannut lähdöissään ja useasti.

Hylätkää toki peitsareita lähdöistä. Käyttäkää lapsoset mm sellaista merkintää kuin k, tai jotain, tai jotain muuta. Mistä minä tiedän. Joka paikassa on peitsareiden päälle ymmärtävää ravikansaa, konsultoikaa, pupuseni. Olkaa niin kilttejä.

Tähän tekstiin sain inspiraation siitä, että moni on puhunut peitsareista lähiaikoina. Tahtoisin kasvattaa niitä, mutta en tahdo kasvatustoimintaa, josta jokainen kasvatti jää kotiin. Kukaan ei koskaan huoli peitsarikasvattejani. Ovatko huonoja? Eivät ole kovin huonoja. Kukaan ei vain tarvitse tai halua mitään rupupeitsareita. Angst!

4 kommenttia:

TK kirjoitti...

Välillä täytyy kyllä ihan oikeasti ihmetellä että eivätkö ihmiset viitsi tutustua rotuihin vai mistä se on kiinni, että tuollaista tapahtuu. Jos omistaa jotain rotua tai järjestää jollekin rodulle kisoja niin miksei voida ottaa asioista selvää. Välillä suorastaan savu nousee korvista, kun katselee vaativaa koulua ja askellajeja sekaisin kilpailevia tennesseewalkereita - kyseisen rodun edustajista vain harvat osaavat ravata.

Se siitä aiheesta harhautumisesta. Minun peitsariharrastukseni on sen verran alkutaipaleella etten ole laukkamerkintöihin törmännyt, mutta sitä odotellessa...

Ja minulle kyllä voisi peitsarivauvat kelvata! Melkein jo tuntuu siltä että nykyinen nelikkoni on liian pieni, vaikka niitä en kauaa olekaan omistanut. :D

Puoliksi Paprika kirjoitti...

Sitten vain ostamaan. Crimsonissa on evm-sukuisia, ja niin kuin mainitsin, ei huvitakaan kasvattaa, kun joka ainoa varsa jää itselle. :)

Anonyymi kirjoitti...

Ongelmana on myös se, että ihmiset luovuttavat heti peitsarin kanssa, jos he eivät tiedä heti kaikkea. Ajatus peitsarin ostosta on mukava, mutta kun todellisuus tulee eteen, harmittaa kun kaikki ei sujukaan. Esimerkiksi taannoin oman kasvattini omistaja suuttui minulle, kun kerroin, etteivät peitsarit kilpaile sekä peitsissä että tavallisissa raveissa. Hän kun oli ilmoittanut peitsarivarsan molempiin. Hän antoi kasvatin takaisin. Omasta mielestäni neuvoin ihan nätisti häntä.

Itse en ole onneksi juuri noihin peitsari laukkaa-juttuihin törmännyt, vaikka välillä niitä tulee eteen. Olen aina mailannut kohteliaasti kisojen pitäjälle, ja vastaus on ollut aina positiivinen, eli on kiitetty, kun kerron uutta tietoa. Virheet johtuvat aina tietämättömyydestä. He arpovat tulokset ravikoneella, joka arpoo laukkoja. Kone ei erota peitsareita ns. tavallisista ravureista.
Minä tein myös alussa jatkuvasti virheitä monissa asioissa, ja kaippa niitä tulee edelleenkin. Pitää vain antaa muille virheet anteeksi, niin hekin anteeksi antavat meille :) Mutta ymmärrän kyllä tuohtumuksesi :)

Puoliksi Paprika kirjoitti...

Anonyymi, täsmälleen niin kuin minäkin toimin: ei vain ole ruusuista tietä, joten ei huvita, kun virtuaalimaailmassa on vielä enemmän kiinnostavia (vaikeita) heppajuttuja. :)

Mutta minäkin käytän ravikonetta. Käyn kaikki sen tulokset aina läpi: mm muuttelen kaikkein epärealistisimmat ajat ja lisäilen ja poistan laukkamerkintöjä sopivista kohdista. Samalla tavalla kun vilkaisen peitsarienkin lähdöt, muistan ja huomaan (yleensä!) poistaa sekä laukkamerkinnät että laukkahylyt.

Totta kuitenkin, joka sana. Ei kukaan tietenkään ilkeyttään tai veemäisyyttään laukkoja laita peitsareille. :D