20100611

Piikevän hoitohepat 110610

Piikevän hurmaavia hevosia on taas aika mainostaa, koska kato on käynyt hoitajalistalla. Tallista kerromme sen verran, että Piikevä on ratsastuskoulu. Se ei kuitenkaan rajoita menoa millään muotoa - meiltä löytyy myös ravihevosia, kaksi kilparatsua ja jopa yksi pikkuvarsa, joka vasta opettelee tavoille. Varsamme Juuso ei vielä tarvitse omaa hoitajaa, mutta onhan tuollaista kiva käydä katsomassa! Piikevässä infoa asioista löytää aina Jumpen päiväkirjasta, koska tuo tallimestarimme näyttää aina olevan niin perillä kaikesta. Hän jopa horinoi tallin omistajan ja ratsastuksenopettajan salaisesta suhteesta ennen kuin se ihmisille kerrottiin - ja tiesi häiden tulevan ennen kuin pari itse sitä tiesi.
Tärkeä juttu on se, että vaikka hoitajat saavatkin ratsastaa hoitohevosillaan aitauksessa valvovan silmän alla ilman mitään kursseja, yksin ratsastamaan tai maastoon ei ole asiaa ennen alkeiskurssin hyväksyttyä suorittamista Piikevässä tai muualla. Tämä sääntö on voimassa turvallisuussyistä.


Sitten menkäämme hevosiin. Ensin esittelen kahdeksasta tuntihevosestamme ne, jotka vielä ovat niin sanoakseni vapaalla jalalla, ja jotka etsivät itselleen hoitajaa.

Ensimmäisenä Harri. Tämä ruuna on arabiristeytys ja sen verran siitä vielä virtaa ja tulisuutta löytyy liikaa, että se käy vain vaativimmilla tunneilla. Komea Harri on hoidettaessa kuitenkin aivan mukava hevonen, eikä aiheuta sen kummempaa häslinkiä. Mukava hevonen sellaiselle hoitajalle, jota kiinnostaa lähteä alkeiskurssin jälkeen jatkokurssille, koska Harrin kanssa ratsastellessa voi kehittyä vaikka minkälaiseksi konkariksi!

Ponitammamme Matsku on kiltti ja reipas hevonen. Maastossa se on koko Piikevän parhaimmistoa, ja kentällä mitä mukavin opetushevonen. Tämä tamma on tuntiratsastajien lempihevosia, ja siksi sen hoitajan pitäisi jaksaa talutella tunneilla silloin tällöin ja neuvoa loputtomiin kaikenlaisia ratsastuskoulun asiakkaita. Tämäkään hevonen ei todellakaan vaadi hoitajaansa pukeutumaan panssaroituun haarniskaan!

Okku, yksi omista suosikeistani, on sekä ihailtu että vihattu. Tunneilla se on niin jäärä, että ratsastajan on ihan oikeasti ratsastettava saadakseen herraan liikettä, mutta maastossa tämä ruuna sitten piristyy. Ruunan paha tapa on käyttää hampaitaan vähän muuhunkin kuin ruokaan, mutta varovaisen ja sinnikkään hoitajan työ palkitaan. Omia ihmisiään Okku kun kohtelee kuin prinssejä ja prinsessoita.

Hunkki on juuri sellainen hevonen, jollaista jokaiseen ratsastuskouluun hingutaan. Tämä puoliveriruuna on tarpeeksi suurikokoinen aikuisratsastajillekin, eikä todellakaan ole automaatti. Se tekee niin kuin käsketään, mutta vain, jos käsketään oikein. Jos hoitaja tahtoo ratsastella Hunkilla, hän saa muuten kunnon takapuolitreeniä, niin pomppivat askeleet tällä suurella hevosella on.

Supersuloinen tilastotamma Rai on 160cm korkea ja todella vauhdikas hevonen. Sen hoitajalle suositellaan myös jatkokurssin käymistä alkeiskurssin lisäksi, koska tämä hevonen ei ole niitä kaikkein helpoimpia ratsastettavia. Lasten tunneille Rai ei lähde ollenkaan, mutta aikuisten keskuudessa se on oikea supersuosikki. Ehkä se löytää vielä oman, rakastavan hoitajan itselleen?

Ruupus on ehdottomia suosikkeja kaikilla tunneilla. Sen luonne on mitä parhain varsinkin alkeiskursseille, ja Piikevän hevosista juuri Ruupuksella onkin ollut eniten hoitajia jonossa. Tämä 15 täyttävä tilastoruuna on mitä mainioin hoitohevonen - se kuuntelee ilot ja surut, antaa halata, hörisee omalle rakkaalle hoitajalle ja sitä rataa. Parasta kaikesta on, että sen selässä saa aina olla rento ja rauhallinen.

Esittelyyn pääsevät seuraavaksi tuntihevosen elämää vasta harjoittelevat kaverukset. Ne ovat joko liian nuoria, kokemattomia tai koulimattomia kaikille tunneille, mutta käyvät myös asiakkaille silloin tällöin. Mukana on myös kaksi oria, joista toinen on kilpahevonen ja käy yksityisillä kouluvalmennuksilla ratsuna, ja joista toinen on vielä niin vauhtihullu, että on vain kokeneiden ratsuina myöskin yksityistunneilla. Kumpikaan oreista ei koskaan mene suuremmassa ryhmässä, kuin yhden ruunan mukana.

Peki menisi muuten tuntiratsusta, mutta sen vauhti pakkaa välillä olemaan hieman liian huimaa. Tämän tamman hoitajalle ei voi kuin suositella lämpimästi sitä jatkokurssia alkeiskurssin jälkeen. Hevonen on myöskin kovin hidas lämpenemään uusille ihmisille, ja vaatii siksi hoitajaltaan suoraa selkää, kärsivällisyyttä ja paljon, paljon aikaa.

Koulukonkari ja kilparatsu Santtu on uusin ostos. Se on luonteensa puolesta vaikka kuinka hurmaava tuntiratsuksikin, mutta oikeasti hieman liian taitava niihin puuhiin. Santtu kiertääkin kilpakenttiä pääasiallisena toimeentulonaan, ja palvelee tuntiratsastajia vain erittäin kokeneiden kouluratsastusvalmennuksissa. Santun hoitajan tulisi olla valmis lähtemään myös kisamatkoille hoitohevosensa tueksi, turvaksi ja avuksi.

Kati ei oikein osaa erityisesti mitään, mutta on lempeän luonteensa vuoksi aivan mainio hevonen ainakin talutustunneille. Tamma rakastaa ihmisiä, varsinkin pieniä, ja toimii siksi Piikevän harvinaisissa kilpailuissakin talutusratsuna. Katin hoitajalla tulisi olla aikaa myös talutella tammaa ahkerasti kaiken maailman tapahtumissa Piikevässä.

Alun perin aloitin Piikevässä hoitajana, ja Pave oli hoitsuni. Siitä onkin tullut koko virtuaalimaailman suosikkihevoseni. Tässä on hoitohevonen nimen omaan tytöille, koska jostain syystä ori pelkää mielettömästi miehiä. Aluksi meillä Piikevässä kuviteltiin, että hullu se on koko hevonen, mutta naisten käsittelyssä tämäkin poika on aivan täysin mukava.

Jottei hauskuus loppuisi millään kesken, on Piikevässä myös kuusi urheaa ravihevosta. Niistä kolmella on hoitajat, mutta vielä omaansa kaipailevat kaksi suomenhevosoria ja yksi lämminveritamma.

Tallimestari Jumpen suosikiksi on nyt noussut Pauke. Ori ei ole kaikkein helpoin mahdollinen hoitohevonen, mutta lujaa sillä kyllä todellakin pääsee! En suosittele tätä oria sellaiselle, jolla ei ole aikaisempaa ravikokemusta, mutta kunnon ravimimmi tai -kundi varmasti rakastuu tähän suomenhevoseen. Nelivuotiaan orin ennätys ei vielä ole häävi, mutta treenaten ja harjoitellenhan sitä parannetaan.

Nami puolestaan on Pave-kaveriaan vaaleampi ja arempi. Se on huomattavasti helpompi pitää aisoissa ja ajaa, mutta kolikolla on kääntöpuolikin. Ori nimittäin pelkää kamalasti kaikkea uutta. Tämän hoitaja ei kyllä aikaisempaa ravihevoskokemusta sen kummemmin tarvitse, mutta rohkeutta ja rauhallisuutta saisi olla senkin edestä, jottei lähde mukaan Namin säikkymiseen ja pelleilyyn.

Lämppäritamma Jonna tuli Piikevään silloin, kun olin vielä hoitaja, ja olin mukana sitä hakemassa. Se on nelivuotias hassuttelija, ja vaatii välillä kunnon ojennusta. Ei tamma ole koskaan tarkoittanut pahaa tempuillaan, mutta välillä hevosenleikki on liikaa ihmiselle. Jonnan hoitaja voisi myös olla apuna nyt, kun tammaa on alettu opettaa myöskin ratsun tavoille.


Viimeisenä, mutta ei vähimmäisenä, esittelemme niisanotut möllötyskaverimme. Tämän kategorian hevoset ovat liian vanhoja tai nuoria tunneille, joten hoitaja saa liikutuksen lähes kokonaan kontolleen. Tällä hetkellä hoitaja on kaikilla, paitsi vuokrahepalla, jolle ei hoitajaa otetakaan - ja pahamaineisella Yuukilla.

Yuuki ei ole niin paha, kuin kuvitellaan. Tallille tullessaan se riehui kuin peto, niin kuin päivittämättömästä luonteesta voi lukea. Nykyään hevonen on kuitenkin rauhoittunut sen verran, että äksyilee vain kentällä, kun yritän usuttaa sitä jonkin esteen yli. Yuuki on kapasiteetikas kilpahevonen - mutta niin vaarallinen yhdistelmä taitamattomien ratsastajien kanssa, että sen hoitaja joutuu hieman kovempaan koulutukseen. Poikkeuksellisesti Yuukilla ei ratsasteta metriäkään ennen kuin takana on sekä alkeis- että jatkokurssi.

Ei kommentteja: