20120215

Seuraavaksi kritiikin kohteena LJ, 150212

Kun WRJ'sta olen nyt marmattanut, niin seuraavaksi pari sanaa LJ'sta.

Olen siis lähes 2 kokonaista CAS-vuotta ollut laukkatauolla, ja kyllä on meininki masentavan näköistä. Kisanjärjestyssääntöihin tuli jotain uusia sääntöjä, kun aloitin taukoni, ja ne olivatkin yksi syy kiinnostuksen loppumiseen tauon ajaksi. En muista enää, miten juttu meni, enkä tiedä, onko sitä enää, mutta jotenkin G-lähtöjen järjestäminen oli tehty vaikeammaksi. G1 ei saanut järjestää ollenkaan, patsi jos kyseessä oli joku nimetty suurlähtö tmv, sen muistan. (Ja sen syyn myös ymmärrän, vaikka yhä edelleen tekee mieli näyttää keskisormea koko säännölle.)

Vilkaisin äsken kisoja. Eivät laukat ole koskaan nauttineet samanlaista suosiota kuin vaikka kouluratsastus, mutta 2 CAS-vuotta sitten ainakin ryhmälle 1 oli kisat suunnilleen joka päivä. Huppistakeikkaa, nyt niitä on vain muutama. Huomiselle ei oleeeee.

Mistähän johtuu? En ole mikään Sherlock Holmes, mutta kykenen päättelemään, että nyt jokin juttu on tehty liian vaikeaksi tai veemäiseksi. Olisikohan kukaties G-lähtöjä liian vaikea tällaisen keltanokan järjestää nykyään? Varsinkin G1-lähtöjä? Mitä veikkaatte?

Jaoksen homma on kannustaa harrastamaan lajia. LJ on nyt epäonnistunut jossain. Kaikki epäonnistuvat, mutta kun nyt jotain kamalaa on ilmiselvästi tapahtunut, luulisi LJ'n porukan pää punaisena pohtivan ratkaisua. Ja minä, maatiaiskolli, ehdottaisin vähäisen järjenkäyttöni tuloksena, että ENNEN OLI PAREMMIN, palataan pari askelta taaksepäin. Jookos kookos?

VRER ei ole jaos, mutta vertaan sitä aina jaokseen. Niin nytkin, kun tässä lopuksi totean näin:
vain VRER on aina onnistunut.

4 kommenttia:

Nerith kirjoitti...

LJ:n sisällä on tällä hetkellä menossa suunnitteluprosessi, uusia juttuja on siis tulossa kunhan ne saadaan valmiiksi. Mitä kisoihin tulee niin Newportin lopetettua, Pinkin lopetettua ja Cullamoren vetäydyttyä hetkellisesti tauolle ovat ne kisajärjestäjät vain yksinkertaisesti harvenneet. Jos katsot vanhoja kalenteria niin kuinka monen muun pitäjän kisoja sieltä löytyy xx:lle ;) Lisäksi Sasnak tulee olemaan kisojen järjestämisestä pienellä tauolla muuton vuoksi ja Stormskyn Miralla on myös erittäin hyvä henkilökohtainen syys olla epäaktiivisempi.
En suostu uskomaan, että edellisellä sääntöuudistuksella (nimenomaan sillä G1 muutoksella) on vaikutusta siihen miten aktiivisesti kisoja järjestetään.
Kisojen anominen sen sijaan on mielestäni tehty entistä helpommaksi! Sehän onnistuu nyt ilman että e-mailia edes aukaisee - ja kilpailut ilmestyvät kalenteriin paljon nopeammalla tahdilla - jos niitä vain olisi.
Ja kutsuthan tehdään edelleen samaan vanhaan malliin - ainoastaan niitä G1 lähtöjä ei voi pitää - ellei kyseessä ole arvokilpailu.

Mutta kuten alussa sanoin, LJ:n sivut ovat uudistumassa, samoin kuin sivujen sisältö jne. Tarvitaan vain kärsivällisyyttä tälle hiljaisemmalle ajalle.

Laukkaurheilun ns. ylläpitäminen on aina ollut haasteellista juurikin sen vuoksi ettei lajia ole oikeasti Suomessa. Uusien harrastajien saaminen sen pariin on siis monin kerroin haasteellisempaa kuin esimerkiksi ARJ:lla, WRJ:llä tai VRER:llä. Ja kun tämmöiset vanhat pierut, kuten minä, on vielä hommassa mukana on sitä kehitystä tapahduttava lajin sisällä! LJ:tä varten on paljon ideoita, mutta toteuttajapiirin aktiivisuuden puitteissa mennään.

Jopas tuli romaani :D

Puoliksi Paprika kirjoitti...

Mistähän ihmeestä minä olen vetänyt tämän käsitykseni, että esim R-Coren on käytännössä mahdotonta enää järjestää edes G2- ja G3-lähtöjä? Ihme homma. Taisi olla jokin omatekoinen leghenda. :D Jätin koko laukkojen järjestämisen osittain (lähinnä) siksi, että kuvittelin joutuvani junnaamaan allowancea allowancen perään muutamilla maiden-lähdöillä maustettuna..

En usko, ettei uusia laukkaharrastajia löydy. Minunkin oli aikanaan niiiiiiiin helppo lähteä mukaan, koska joka ainoa sääntö oli yksinkertainen ja minun oli helppo hyväksyä ja ymmärtää säännöt. Kukaan (huom: en minäkään) vain nosta haloota laukoista samalla tavalla kuin muista lajeista. Hei hei hei ht.net, ME OLLAAN TÄÄLLÄ, meihin on helppo tutustua ja ottaa yhteyttä, ei me pyöritä pelkällä laukkafoorumilla tmv! Paitsi että ai niin joo, ainakin minulla on se tunne, että nimen omaan siellä Suuremmat ja Paremmat harrastajat ovat. :) Hevosetkin myydään muualla(/suoraan sisäpiiriläisille), paitsi pärjäämättömät surkimukset. En ole edes laukkavarsojen myyntitopia nähnyt montaa. Mistähän suvullisen laukkurin löytäisi (& sen kasvattajan tuekseen), ellei osaa tai viitsi etsiä? :) LJ ei tietenkään ole vastuussa kasvattajien puuhista, mutta ihan lähiaikoina LJ'n ylläpito = kasvatustoiminta = kisajärjestys = kilpailijat = omistajat = myyjät = ostajat. Ihan vain siksi, ettei kukaan ulkopuolinen saa käsiinsä ensimmäistä hevosta helpolla. :D

Minä muuten sain Sayonara Suckers PAn, ensimmäisen laukkurini, kerjäämällä ht.netissä. Ja kerjätä kyllä sainkin! En minä olisi osannut etsiä muualta. LJ'sta en ollut kuullutkaan, vaan ihan täysin sattuman kautta löysin, ja päätin testata.

Ja arvokisojen järjestäjiksihän minusta ei ole. En tietenkään ole oikeasti harrastanut laukkoja, joten en uskalla edes yrittää kehitellä mitään. Epäonnistuminen on aina kamalaa... Ja vaikka en galluppia ole pitänytkään, uskoisin monen ajattelevan samalla tavalla. Ja ratsuihmisille "ok-hevonen" tarkoittaa täydellistä, palkittua huippua = laukkapuolella vähintään G1-voittajaa, ja siksi myöskään talli ei ole talli, ellei sillä ole niitä G1-tasoisia lähtöjä. Jos on aloittanut harrastuksen aikaisemmin, kehtaa järjestää muita lähtöjä, mutta en minä viitsisi enää loikata mukaan, ellen saisi tehdä mitä tahdon (niin kuin aluksi).

Mutta hei, kuten sanoin, G1-uudistuksen ymmärrän täysin, vaikken siitä pidäkään yhtään. Enkä sen seurauksista: en suorista (vähemmän G1-voittajia) enkä epäsuorista (vähemmän innostusta aloittaa koko laukkajuttu). Eikä se tietenkään ole ollenkaan suurimpien syiden joukossa siihen, ettei uusia naamoja tule.

***

R-Coressa oli 100 vuotta sitten villejä välillä, siellä G1-lähtöjä. Ei enää viitsi: osallistujia ei ole paljoa. En tiedä, eikö villejä laukkoja arvosteta, vai onko kyse yksinkertaisesti siitä, että suuri yleisö ei löydä harvoja kutsujani. :D

Kuka osallistuisi villeihin laukkoihin?

Tuire kirjoitti...

Mie osallistuin niihin villeihin! Ainakin joihinkin, jossen kaikkiin. Ja osallistuisin jatkossakin, jos vain muistan/jaksan ja hevosia riittää. Minullakin tällä hetkellä ollut hieman hiljaisempi aika: ei oikein riitä kisattavia, kun ei jaksa miettiä varsoja tai keksiä uusia.

--

Sehän oli kyllä jonkun sortin suunnitelma, että kaikki grade-lähdöt nimettäisiin ja sitä myöten niiden järjestämisen saattaisi hankaloittua, kun olisi pitänyt anoa tms. lähdölle nimi tai miten se nyt menikään.

Tähän ei kuitenkaan (ainakaan vielä) ryhdytty, joten kaikkia muita paitsi juuri G1-lähtöjä saa järjestää aivan vapaasti.

Puoliksi Paprika kirjoitti...

Halleluja, en siis tempaissutkaan tuulesta tuota g-lähtöjen sössötystäni! Mietin viime yönä, että mitä ihmettä olen ottanut, kun tuollaisia muistan ihan totena.

Silloin kun niitä ryhmän 1 lähtöjä vielä oli, ei silti muille ryhmille ainakaan G1-lähtöjä tarpeeksi ollut. Oli vähäsen pakko osallistua villeihin. :D Mutta kun ryhmän 1 lähdöissä kisasi vain omia hevosia, niin alkoi tuntua niin voitonkahminnalta, että ei paljoa naurattanut. Tekkejä olikin villeissä aika kivasti silloin tällöin.